foto van Marloes op spoor

de leukste 20 dagen van 2020

Marloes van Toverzicht Terugblikken Leave a Comment

Het lijkt wel of iedereen zo snel mogelijk het jaar 2020 vaarwel wil zeggen. De kerstkaarten kwamen vroeg, veel mensen wensten mij vorige week al een fijne jaarwisseling en bol.com verstuurt een nieuwsbrief met een animatie waarin staat: ‘Hopelijk draaien de rollen in 2021 om’,  terwijl er toiletpapier naar beneden rolt. Ik denk: Hohoho! 2020 was een indrukwekkend, enerverend en enigszins vreemd jaar. Vol beweging, maar ook vol stilstand. En ondanks (of dank zij?) dat een jaar om met verwondering, dankbaarheid en liefde op terug te kijken. 

Allereerst verschafte 2020 ons een compleet nieuw vocabulaire. Anderhalve meter maatschappij, mondkapjesplicht, desinfectiepunt, groepsimmuniteit,  toiletrolhamsteren en intelligente lockdown zijn woorden die vóór 2020 nooit bij me zouden zijn opkomen, met stip op nummer 1 dat ene woordje dat begint met een c en eindigt met een a, inclusief alle voorvoegsels. Ook had ik nooit van mezelf gedacht dat er zinnen zijn als ‘Zullen we de post even in quarantaine leggen?’ 

Normaal gesproken staat mijn lijst met leukste dagen vol met§ vakantiedagen, museumuitjes, concerten en afspraken met vrienden. Dagen in die categorie waren er in 2020 een stuk minder. De vraag is: waren de dagen minder leuk? 

Dagen verliepen iets meer volgens een vast patroon. Zeker toen net alles ‘stil’ lag vanwege Covid-19, ging ik naar het atelier, maakten we lange wandelingen, kookten we iets lekkers en we gingen nog even een serietje kijken. 

2020 was het jaar van oneindig veel tijd hebben om te schilderen, waarin de online cursussen die ik met Anthony maak, een succes werden, waarin ik lesgaf alsof elke les de laatste kon zijn en waarin er vijf favoriete standaardwandelingen ontstonden met de namen ‘Diaconieweg’, ‘Het huisje’, ‘Koningsduin’, ‘Ganzenweg’ en ‘Bij mijn ouders’. 

Ja, er waren minder sociale contacten. Maar des te intenser en waardevoller dit jaar. Dus dank je dat je deze speciale momenten met mij deelde! 

Laten we toasten op 2020 en om 0:00 uur op 2021, een jaar waar ik nu alweer naar uitkijk om meer van dit te ervaren en jullie te zien. Een hele fijne jaarwisseling! 

En dit zijn de 20 leukste, in willekeurige volgorde: 

 1. Met Anthony sushi eten in de duinen bij het huisje, verstoord door ontsnappende geiten die wij tevergeefs ‘terug’ in hun veld wilden brengen. 
 2. De alles-in-1-date met Meri: picknicken in de duinen compleet met heerlijke punani met dipjes, kaasjes wijn en goede humor, daarna shoppen bij het toffe winkeltje van Carla op de Noordermaatweg en tegelijkertijd naar de sauna – want wat was het warm binnen! 
 3. De picknick en wandeling met Karen bij Marquette en later dat toevallige bezoekje bij die prachtige tuin op de Mozartstraat. 
 4. De workshop bomen schilderen bij Marquette. 
 5. Zo’n random dag dat dat ik aan het schilderen was en dat alles lukte… 
 6. Dagje Amsterdam, alle terrasjes pakken die je pakken kunt en natuurlijk eten bij de Waaghals met Eertje
 7. Dagje met Loeska, lekker wandelen en lelijke beelden in Heemskerk bekijken, daarna schilderen – lekker kliederbibsen – en cappu’s drinken in het atelier en natuurlijk gezellig bijkletsen. 
 8. De pendelworkshop met Kim, de lunch bij de Oude Keuken en daarna de coachwandeling in de duinen. 
 9. Eten met mijn ouders bij die golfbaan in Heiloo. 
 10. Op Pasen spontaan langsgaan bij Ben en Pria en de kids en dan samen met Jace een heel mooi Coronaspel bedenken. En natuurlijk dat hilarische Deen-hesje.
 11. Op 1 juni mogen de musea weer open, dus Anthony en ik gaan meteen naar Kranenburgh, waar we op de valreep nog een grappige ontmoeting hadden met Hedy d’Ancona…. En daarna maken we een prachtige wandeling in de duinen van Bergen. 
 12. Een van de vele middagen met Timo. Maar mijn favoriet is dat wij samen deel 2 van Knikkerland bedenken op het schoolplein. 
 13. De mooie wandeling bij Koningsduin op die dag dat het zo warm is en waarop we steeds paardjes tegenkomen en waarop we lekker salade eten op een bankje. 
 14. Die middag dat ik op het schoolplein schilder. 
 15. Een dagje naar Roermond met Anthony, op bezoek bij Gina en Brohlin en eten bij zijn moeder en de kennismaking met het grandioze pannenspel. 
 16. Met de cursisten van de kindergroep tekenen bij Kasteel Assumburg. 
 17. Die heerlijke lunch met Sas voor m’n verjaardag bij Klein Geluk.
 1. Lekkere Kabouterdrankjes (Naturfrisk) drinken op het strand et Karen (en die tweede keer ook met Ronald). 
 2. Een van de meest leuke, zo niet de leukste dag, was toch wel weer mijn verjaardag… ik bedoel… atelieropening voor genodigden. Tekenen aan tafel, taart en chips en zo in het atelier en Kim legt voor iedereen een orakelkaartje en tot slot spelen we levend ganzenbord, gemaakt door Simon en Jaeda.
 3. En het laatste wat ik zeg is Oempa Joe. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *