Ongeveer een maand geleden kreeg ik een bestelling bij Bol.com van een Wittie-boek. Toen ik de afzender bekeek zag ik dat het van Stichting Dedicon was. Ik had daar nog nooit van gehoord en zocht op Google. Dedicon maakt boeken geschikt voor blinden, slechtzienden en dyslectici. Ik was verbaasd en vond het erg leuk dat Wittie nu ook voor deze groep mensen toegankelijk zou worden. Nog grappiger was dat ik met mijn tante op de Ziezo-beurs in Houten was en daar iemand sprak van Stichting Aangepast Lezen. Ik informeerde over wat deze stichting deed en of ze eventueel iets met Wittie wilden doen. En toen bleek… dat degene die ons daar te woord stond ook degene was die Wittie had besteld, via Dedicon. Dedicon is de stichting die het inspreken van de boeken verzorgt.
Hoe gaat het in zijn werk? Iemand krijgt een boek in te spreken, de productie duurt ongeveer 9 maanden. Lezers mogen een maximaal aantal uur voorlezen per dag, 3 uur. Vandaar dus dat het zo lang duurt. Dan is het boek verkrijgbaar in de zogenaamde ‘gesloten’ bibliotheek, d.w.z. dat alleen de doelgroep (blinden, slechtzienden en dyslectici) toegang hebben. Ik heb zelf maar meteen gebruik gemaakt van de mogelijkheid lid te worden van Aangepast Lezen, daarover later meer…
Ook heb ik geïnformeerd of Wittie eventueel in grootletter kan verschijnen. Hierover kreeg ik deze week een bericht van Stichting Aangepast Lezen. Zij zullen ook – met mijn toestemming uiteraard – Wittie in grootletterdruk laten verschijnen! Erg leuk dat de (best kleine) doelgroep van slechtziende kinderen nu Wittie op deze manier kan lezen.
Ik heb nog aangeboden dat ik Wittie zelf zou willen voorlezen; de productie was echter al gestart. Ik ben benieuwd hoe het zal klinken als iemand anders mijn verhaal gaat voorlezen…