Cursus Schilderen voor volwassenen

Schilderen met acrylverf

Deze cursus wordt gegeven op maandagochtend en maandagmiddag. Op dit moment zit de maandagochtendgroep helemaal vol. Voor de middaggroep kun je je aanmelden. Deze zal weer doorgaan als er genoeg deelnemers zijn. Meld je aan door een mail te sturen of het contactformulier in te vullen.

Tijdens de lessen werken we voornamelijk met acrylverf, al maken we regelmatig uitstapjes naar diverse mixed-media techieken. Zo werken we ook met planten, bloemblaadjes, inkt, stof, papier, zand, ecoline, markers of noem maar op. Om je te inspireren krijg je verschillende technieken en voorbeelden aangereikt of we werken in de stijl van een bepaalde kunstenaar. We werken een aantal weken rond een bepaald thema; landschap, stilleven, abstract, portret. Om je een beeld te geven, kijk vooral eens in mijn portfolio.
Het plezier hebben van iets op een doek krijgen, het spelen met kleuren en vormen, het erover verwonderen wat er bij jou op het doek komt, dat is waar het om draait in deze cursus. Als het eindresultaat is gelukt, is dat mooi meegenomen, maar het gaat vooral om het vertrouwen dat je krijgt in de kunstenaar in jou en dat de weg die hij of zij volgt de enige juiste is.

Durf vanuit jezelf te schilderen

Vaak hoor ik van mensen om me heen dat ze graag meer met hun creativiteit willen doen. Wat ze zeggen is ‘Wat ik als kind maakte, was zo leuk. Waarom kan ik dat nu niet meer?’ of: ‘Het lijkt erop dat er een blokkade is waardoor ik er niet helemaal toe kom om kunst te maken.’ Of: ‘Ik kan eigenlijk alleen maar schilderen vanuit een voorbeeld.’
Bijna iedereen heeft weleens dit soort gedachten, er is kennelijk een innerlijke criticus in onszelf die wat wij maakt niet goed genoeg vinden. Ja, ik geef het toe: Bij mij ook…
Maar dat houdt het creatieve proces juist tegen! Op een zachte en constructieve manier met jezelf omgaan, spelen met nieuwe mogelijkheden en materialen en (nog meer) plezier krijgen, staan centraal tijdens mijn lessen.
Het werken vanuit jezelf staat centraal. Schilderen vanuit een voorbeeld is iets wat we zeker NIET doen! Wel gaan we soms uit van een bepaalde compositie of techniek, meer als een uitnodiging om er zelf iets anders mee te doen.
We kijken voornamelijk naar wat er allemaal in jou zit, aan fantasie, aan kleuren, aan vormen? En wat is jouw weg om dit tot uiting te brengen? Wil jij ook genieten van het wonderlijke proces met verf iets nieuws op een doek zetten, maar worstel je soms met bovenstaande gedachten? Dan is deze cursus uitgerekend iets voor jou!

De cursus wordt gegeven in Heemskerk in de wijk Breedweer. We hebben een lieve en aanhankelijke kat; houd daar rekening mee bij allergie.
Bij deze cursus is het – indien voldoende plek – mogelijk om tussentijds in te stromen. Je betaalt de lessen dan vanaf het moment dat je meedoet. Je kunt je aanmelden via het contactformulier.

Begin met een leeg doek en een vol hoofd
aan het einde is je hoofd leeg en heb je een kunstwerk

Praktische informatie

De lessen worden gegeven op maandag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur. De kosten voor 12 lessen bedragen € 250,00
Maximaal aantal deelnemers: 6
Startdatum: Oktober 2024 of tussendoor indien er plaatsen beschikbaar zijn
Ons basismateriaal is acrylverf. Soms vullen we dit aan met inkt, papier en andere mixed-media materialen.
Verf, kwasten, paletten en alle andere schildermaterialen dien je zelf mee te nemen. Je mag altijd spullen lenen of een doek overnemen als je er geen bij je hebt. In het atelier zijn ezels, tafels, stoelen en schorten aanwezig. Koffie/thee en iets lekkers zijn inbegrepen. Het atelier is in de woonkamer. Wij hebben een erg lieve en aanhankelijke poes; houd hier rekening mee bij allergie. Bekijk hier alle informatie met betrekking tot de Covid-19 maatregelen.

Deel dit bericht!


Reacties van cursisten

Deze reacties zijn van cursisten die deze cursus volgen of hebben gevolgd.

De lessen waren erg afwisselend en ik ervaar vrijheid om te experimenteren. Het is heerlijk om ‘los te gaan’ met diverse materialen. Marloes straalt rust uit en ondersteunt waar nodig. Ik voelde dat ik in mijn waarde gelaten werd en dat ik veel ruimte krijg.
Annemarie

In de lessen is veel variatie en tegelijkertijd is er de ruimte om vrij te werken. Ik heb het meest geleerd over compositie. Marloes geeft een goede uitleg, heeft heel veel geduld. Ik geef haar een 10 als belonging! Zeker de moeite waard om haar lessen te volgen.
Marjan

Het was erg inspirerend om mee te doen aan deze cursus. Ik heb het meest geleerd over achtergronden en reliëf en ik heb nieuwe kleuren ontdekt. Ik merk dat ik met veel plezier en tevredenheid kijk naar mijn werken omdat het werk dat ik gemaakt heb een goede weerspiegeling is van mijn leerproces. Ook het bekijken van het werk van de anderen zie ik als erg leerzaam.
Helma

Zeer enthousiast ben ik over de cursus ‘Schilderen voor volwassenen’. Marloes geeft wekelijks een korte introductie over bijvoorbeeld kleuren mengen of schildertechnieken. Daarna wordt er gewerkt aan de hand van een thema, maar er ook ruimte voor eigen inbreng.
Door te werken in een kleine groep is er veel ruimte voor individuele aandacht. Marloes is ervaren, betrokken, creatief en geeft de juiste tips om een een mooi schilderij te maken. Ook de cursisten zijn betrokken en enthousiast en geven elkaar tips. Kortom voor mij twee heerlijk ontspannen uurtjes in de week!”
Yvonne

“Deze cursus was voor mij de eerste ervaring met schilderen. Bij Marloes vond ik de ruimte om mezelf te zijn en me te kunnen uiten. Het belangrijkste was voor mij het proces, niet het resultaat. De techniek met de roller als basis ervaar ik als heel bijzonder. Met wat meer verf ontstaan er vanzelf patronen die je met een kwast niet voor elkaar krijgt. Het voelt alsof ik mijn binnenwereld naar buiten breng en alsof ik deze zelfs kan aanraken als de verf droog is. Buiten in de natuur schilderen vind ik het fijnst. Aanvankelijk dacht ik alleen even aan het schilderen te ruiken door deze cursus bij Marloes te doen. Maar het liep totaal anders! De magie van de verf heeft mij te pakken gekregen. De doeken waar ik aan werkte werden steeds groter. Ik ben na de cursus doorgegaan met schilderen en neem mijn vriendinnen erin mee!
Anoniem

“Min of meer bij toeval kwam ik op de les bij Marloes terecht. Ik had nooit getekend of geschilderd. In 6 lessen heb ik veel geleerd; niet alleen techniek maar met name mijn ‘angst voor het doek’ overwonnen. Lef om te doen en opnieuw te beginnen. Zonder jouw lessen zou dat nooit zijn gebeurd. Dankzij jouw lessen heb ik het plezier ontdekt om te experimenteren met verf. Dank!
Els

“De schilderlessen bij Toverzicht van Marloes zijn voor mij een uitdaging geweest. Door op een andere manier naar mijn eigen schilderskunsten te kijken en door de aanwijzingen van Marloes, ontdekte ik dat er magische dingen gebeuren als ik er voor open sta. Voor mij werd het tijdens de lessen duidelijk, dat het plaatje zich in mijn hoofd vormt. De kleuren die ik gebruikt heb zijn daardoor, als het ware vanzelf, gaan leven onder mijn penseel. Ik heb het als een fijne en uitdagende periode ervaren.
Liesbeth