Schilderen voor volwassenen

vertrouwen op de kunstenaar in jezelf

Tijdens de lessen werken we voornamelijk met acrylverf, al maken we regelmatig uitstapjes naar diverse mixed-media techieken. Zo kan het gebeuren dat we werken met planten, bloemblaadjes, inkt, stof, papier, zand, ecoline, markers of noem maar op. Om je te inspireren krijg je verschillende technieken en voorbeelden aangereikt.We werken een aantal weken rond een bepaald thema; landschap, stilleven, abstract, portret. Om je een beeld te geven, kijk vooral eens in mijn portfolio.
Het plezier hebben van iets op een doek krijgen, het spelen met kleuren en vormen, het erover verwonderen wat er bij jou op het doek komt, dat is waar het om draait in deze cursus. Als het eindresultaat is gelukt, is dat mooi meegenomen, maar het gaat vooral om het vertrouwen dat je krijgt in de kunstenaar in jou en dat de weg die hij of zij volgt de enige juiste is.

je innerlijke wereld ontdekken en schilderen

Tijdens het lesgeven, maar ook in het dagelijks leven, heb ik ontdekt dat veel mensen de wens hebben om dichter bij hun creatieve zelf te komen. Wat ik hoor is ‘Wat ik als kind maakte, was zo leuk. Waarom kan ik dat nu niet meer?’ of: ‘Het lijkt erop dat er een blokkade is waardoor ik er niet helemaal toe kom om kunst te maken.’ Of: ‘Ik kan eigenlijk alleen maar schilderen vanuit een voorbeeld.’
Bijna iedereen heeft weleens dit soort gedachten, er is kennelijk een innerlijke criticus in onszelf die wat wij maakt niet goed genoeg vinden. Ja, ik geef het toe: Bij mij ook…
Maar dat houdt het creatieve proces juist tegen! Op een zachte en constructieve manier met jezelf omgaan, spelen met nieuwe mogelijkheden en materialen en (nog meer) plezier krijgen nemen dus in mijn lessen een zeer belangrijke plaats in.
Het werken vanuit jezelf staat centraal. Wat ligt er allemaal in jou, aan fantasie, aan kleuren, aan vormen? En wat is jouw weg om dit tot uiting te brengen? Wil jij ook genieten van het wonderlijke proces met verf iets nieuws op een doek zetten, maar worstel je soms met bovenstaande gedachten? Dan is deze cursus uitgerekend iets voor jou!

De cursus wordt gegeven op de Willem van Coulsterstraat in Heemskerk in een ruim atelier waar voldoende tafels en ezels staan om aan te werken.
Bij deze cursus is het – indien voldoende plek – mogelijk om tussentijds in te stromen. Je betaalt de lessen dan vanaf het moment dat je meedoet. Je kunt je aanmelden via het contactformulier. Op dit moment is er één plek beschikbaar.

begin met een leeg doek en een vol hoofd
aan het einde is je hoofd leeg en heb je een kunstwerk

praktische informatie

De lessen worden gegeven op maandag van 10.30 tot 12.30 uur. De kosten voor 12 lessen bedragen € 175,00
Data: januari 2021, exacte datum is nog niet bekend
Alle schildermaterialen dien je zelf mee te nemen. Je mag altijd spullen lenen of een doek overnemen als je er geen bij je hebt. In het atelier zijn ezels, tafels en schorten aanwezig. Koffie/thee en iets lekkers zijn inbegrepen. Bekijk hier alle informatie met betrekking tot de Covid-19 maatregelen.

Deel dit bericht!


Reacties van cursisten

Deze reacties zijn van cursisten die de cursus ‘Schilderen vanuit jezelf’ volgden.

“Deze cursus was voor mij de eerste ervaring met schilderen. Bij Marloes vond ik de ruimte om mezelf te zijn en me te kunnen uiten. Het belangrijkste was voor mij het proces, niet het resultaat. De techniek met de roller als basis ervaar ik als heel bijzonder. Met wat meer verf ontstaan er vanzelf patronen die je met een kwast niet voor elkaar krijgt. Het voelt alsof ik mijn binnenwereld naar buiten breng en alsof ik deze zelfs kan aanraken als de verf droog is. Buiten in de natuur schilderen vind ik het fijnst. Aanvankelijk dacht ik alleen even aan het schilderen te ruiken door deze cursus bij Marloes te doen. Maar het liep totaal anders! De magie van de verf heeft mij te pakken gekregen. De doeken waar ik aan werkte werden steeds groter. Ik ben na de cursus doorgegaan met schilderen en neem mijn vriendinnen erin mee!”
Anoniem

“Min of meer bij toeval kwam ik op de les bij Marloes terecht. Ik had nooit getekend of geschilderd. In 6 lessen heb ik veel geleerd; niet alleen techniek maar met name mijn ‘angst voor het doek’ overwonnen. Lef om te doen en opnieuw te beginnen. Zonder jouw lessen zou dat nooit zijn gebeurd. Dankzij jouw lessen heb ik het plezier ontdekt om te experimenteren met verf. Dank!”
Els

“De schilderworkshops bij Toverzicht van Marloes zijn voor mij een uitdaging geweest. Door op een andere manier naar mijn eigen schilderskunsten te kijken en door de aanwijzingen van Marloes, ontdekte ik dat er magische dingen gebeuren als ik er voor open sta. Voor mij werd het tijdens de lessen duidelijk, dat het plaatje zich in mijn hoofd vormt. De kleuren die ik gebruikt heb zijn daardoor, als het ware vanzelf, gaan leven onder mijn penseel. Ik heb het als een fijne en uitdagende periode ervaren”
Liesbeth