13. Ruimte maken

Marloes van ToverzichtToverzicht Blog Leave a Comment

Spinrag, lagen stof, verfspetters, vieze knoppenkaas (zoals mijn tante dat zegt). Het is echt HEERLIJK als je dat allemaal niet meer ziet. Maar mijn moeder ziet het wel. En andere mensen. Helaas dus dit jaar toch een lenteschoonmaak.

Mijn moeder staat om negen uur op de stoep met haar kuisattributen en we gaan voortvarend aan de slag. De ramen, achter de kachel, de spinrag, onder de kast… Mijn moeder verwijdert alle ‘poezen’. Alleen Parel mag blijven, al doet ze dit niet vanwege haar fobie voor stofzuigers . Ik ben blij dat mijn huisje ook voor ziende mensen weer toonbaar wordt. Zelf stoor ik me meer aan de troep. Er liggen tassen van mijn tripje naar Doorn van vorige week, er liggen dozen met Wittieboeken, er liggen schilderspullen en … wat is het eigenlijk een rotzooi in de kast. Overal blijken spullen te liggen die ik niet direct of helemaal niet meer nodig heb. Dient dit mij nog of niet? Nee? Dan is er een grijze bak, een bak voor de kringloop of kledingbank of een bak voor vriendinnen om uit te kiezen. (Staat er nog iemand op de Koningenmarkt?). Ik sorteer alles en het minimale blijft over.

Eigenlijk is het niet eens zo lang geleden dat we met een kofferbak vol spullen naar de Kringloopwinkel reden… Hoe komt een huis toch steeds zo vol? Ik ambieer leven met alleen leven met het hoognodige, en tegelijkertijd hecht ik waarde aan bepaalde spullen. Een mooi herfstblad of een gevonden schelp kan ik jarenlang koesteren. Tot dit soort dagen. Als ik niet meer weet welke dag ik het herfstblad vond of op welke vakantie ik die schelp vond… Wat heeft het voor nut om dat alles te bewaren?

 

Maar als je eenmaal begint… Iets in mij wil alleen maar dingen weggooien en opnieuw beginnen. R U I M T E  M A K E N. Boven trek ik alle kasten open. Ik zucht. Eigenlijk mag alles uit deze kast op Marktplaats. Deze kast mag op Marktplaats. Laten we dat doen. Maar niet nu. Het is al halfvier.

Beneden ruikt het schoon, de ramen zijn gelapt, de zon schijnt op mijn nieuwe kleed,Parel wast zich tevreden op de stoel. Fris, helder toverzicht. We drinken er samen een biertje op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *