27. WK kijken

Marloes van ToverzichtToverzicht Blog Leave a Comment

Op een of andere manier word ik de afgelopen tijd steeds benaderd door providers van telefoon, internet en televisie met de vraag of ik over wil stappen naar hun extra voordelige pakket. Al 5 jaar heb ik geen televissie. Niet eens echt omdat ik het minder goed zie. Als ik echt iets zou willen kijken, kan dat op uitzendinggemist.nl of het kan viaYouTube. Films kun je via Netflix kijken of downloaden. Toch zijn de reacties divers als ik dit tegen de meneer of mevrouw aan de deur of van het callcenter vertel.

Iemand viel laatst stil. ‘Echt niet?’ Verbazing alom. ‘Maar hoe leef je dan?’

Vorige week stond er een man van Ziggo voor de deur. ‘U bent de enige in dit blok huizen die nog geen klant van ons is.’
Ik knikte. ‘Ja, klopt. Jullie hebben er TV bij en die gebruik ik niet.’
‘Gelijk heb je,’ zei hij. ‘Ik ga hem er maar eens uitgooien.’
‘En dat terwijl u voor Ziggo werkt?’
‘Ja, ssst, niet doorvertellen!’
Hij wenste me een goede dag en veel plezier met het WK kijken in de kroeg.

Ik hield maar m’n mond. Het WK kijken doe ik dus ook niet.

Vandaag werd ik gebeld door Telfort, waar ik al een tijdje klant ben. Een tevredenheidsonderzoek. Ik ben tevreden. Natuurlijk kwam de onvermijdelijke vraag: ‘Wilt u ook televisie van ons?’
‘Nee, ik kijk geen televisie.’
‘Ik ook bijna niet hoor,’ zei de jongen bijna beschaamd. ‘Alleen hockey en WK voetbal… Hoe heb jij dat gedaan?’
‘Als ik het zou willen kijken, kan het overal. Bij mijn ouders. Of ouderwets bij de buren. Maar eigenlijk hoef je niet te kijken om de stand te weten.’
‘Nee, je kon er niet echt omheen.’
‘Sterker nog,’ vertelde ik deze vriendelijke jongeman, ‘wij gingen in de polder naar de volle maan kijken. Volle maan op vrijdag de dertiende, en dan ook nog eens een honeymoon (die ontstaat bij hoge zonnestand en lange maanstand). Pas in 2098 is deze weer zichtbaar. We zagen een oranje bal in de lucht. En de doelpunten… We konden de mensen vanuit Heemskerk, Uitgeest en Castricum horen juichen en bij elk doelpunt werd vuurwerk afgestoken.’
‘Wauw!’

Hoe leef ik dan? Ik voel me geen outsider. Ook geen trendsetter of hipster zonder tv. Ik hou niet van voetbal en ik ben geen tv-kijker. Ik hoef geen duur scherm in mijn huis. Geen achtergrondruis, zoals zo vaak als je ergens op visite bent waar de televisie aanstaat. Overbodige reclames van spullen die ik niet wil hebben, informatie die ik niet wil horen of nutteloze spelletjes… Ik mis ze niet.

Ik kijk liever naar de zon of de maan. Of, om kattenliefhebber en bioloog Midas Dekkers nog maar eens aan te halen: ‘Ik kijk liever poes!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *