9. Google Glass

Marloes van ToverzichtToverzicht Blog 1 Comment

Ik heb gisteren op de Ziezo-beurs Google Glass uitgeprobeerd!

Omdat ik nu veelal mijn iPhone gebruik voor het kunnen zien van informatieborden, huisnummers, straatnaamborden, menukaarten en soms (stiekem) voor het bekijken van mensen, dacht ik dat het voor mij misschien handig is. Ik doe dit als volgt: ik zet de camera aan, richt deze op het object dat ik dichterbij wil halen en stel scherp door op dat stukje van het scherm te drukken. Er verschijnt dan een vierkantje in beeld. Deze functie is bedoeld om een foto te maken. Er vanuit gaande dat mensen vrij snel na het scherp stellen een foto kunnen maken, verdwijnt dit vierkantje weer en moet je steeds opnieuw scherp stellen. Wanneer ik dus bijvoorbeeld televisie kijk vind ik dat best irritant om dit ongeveer elke minuut te moeten doen. (Gelukkig kijk ik niet zo veel TV.)

Google Glass is in feite een draagbare computer. Hij kan eigenlijk alles wat een computer kan. Het is een montuur, met slechts aan één kant een glas. Op dat glas zit een klein schermpje waar je informatie op kunt vinden. Je moet je voorstellen dat je die informatie ziet, alsof je naar een scherm kijkt dat 3 meter bij je vandaan staat. Deze afstand is gekozen om de overgang naar de echte wereld makkelijker te maken. Aan de voorkant van een Google Glass zit een camera. Deze vangt bepaalde informatie op, bijvoorbeeld een te navigeren route. Deze kun je dus vergelijken met de route die je daadwerkelijk om je heen ziet. Je zou er ook een app met gezichtsherkenning op kunnen zetten, en dan zelfs bepaalde informatie over de persoon die voor je staat kunnen opvragen.

Google Glass is niet alleen een enorme hype, het zal ook behoorlijk wat mensen gaan helpen die een beperking hebben. Op de Ziezo-beurs waren allerlei studenten en onderzoekers bij universiteiten aanwezig. Zij hielden een zogenaamde pitch waarin zij vertelden wat mogelijk een hulpmiddel voor blinden of slechtzienden zou kunnen zijn. Het was enorm leuk om dit te horen. 

Iemand die verbonden is aan de universiteit van Groningen heeft een idee waarbij blinden door herkenbare geluiden kunnen horen wat er zoal in de buurt is. Bij het geluid van het opentrekken van een biertje, is er een kroeg in de buurt, bij een geluid van messen en vorken op een bord is er een restaurant. Enzovoorts. Weer iemand anders heeft bedacht dat het heel handig zou zijn als je er nauwkeuriger kunt navigeren. Dus, op het huisnummer nauwkeurig.

Voor mijzelf zie ik de mogelijkheden nog niet. Mijn eerste struikelblok bij het opzetten van de bril, was dat ik alleen met links kan zien en het glas aan de rechterkant zit. Daarnaast ben ik niet in staat om op 3 meter afstand te kunnen kijken; dus het scherm was voor mij niet zichtbaar. De aanpassingen die op de Ziezo-beurs werden besproken, waren in eerste instantie alleen voor blinden.

Gelukkig is er volop ontwikkeling. En ik heb een email gestuurd naar Visio of zij mij zouden willen helpen met het personaliseren van een Google Glass. Google Glass op maat; voor het goede oog; voor degene die van dichtbij goed kan zien maar over elk stoepje struikelt. Ik ben benieuwd. Misschien ga ik dan toch weer een bril dragen!

Comments 1

  1. Geweldig hoe snel deze ontwikkeling gaat!!! Dat is toch een mooie gedachte dat dit soort dingen je leven veel aangenamer kunnen maken. Ik kom woensdag even bij je en wil dan alles horen!!! Dikke knuffff!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *