3. Muur witten

Marloes van ToverzichtToverzicht Blog 2 Comments

Ik mag dan een minder goed zicht hebben van veraf, mijn zicht van dichtbij is extreem goed. Ik kan het bijna mijn trademark noemen. Illustreren, werken achter de computer, een doek beschilderen, het zijn allemaal dingen waar ik elke dag zo dankbaar voor ben dat ik ze kan. Ook andere mensen benutten soms deze capaciteit, vooral degenen die leesbrillen dragen en etiketten moeten lezen op de toch al steeds minder duidelijke verpakkingen van voedingsmiddelen.

Ik hoef iets maar dichtbij genoeg te halen en ik kan het zien. Bij het opruimen van mijn huis kan ik zo hele ontdekkingen doen in de vorm van dingen vinden die ik al heel lang ‘kwijt’ was. Het zoeken naar kruidenboter wordt een waar avontuur, want ik kan nog niet met mijn hoofd de koelkast in (denk ik geen helaas). En vandaag heb ik weer iets gepresteerd wat een herzien beeld geeft op mijn gezichts-vermogen: Ik heb met Anthony een muurtje geverfd.

Verven is iets wat je overlaat aan mensen die beter kunnen zien dan jij, is mij altijd verteld. Die het overzicht hebben en het netjes doen. Maar er bestaat zoiets als toverzicht hebben. Dat is geconcentreerd werken, met je neus bijna op de muur, zorgen dat je elk hoekje, elk gaatje gehad hebt en tussendoor kijken of het allemaal nog klopt. In het begin werkten we samen, Anthony deed de randjes en om de stopcontacten en ik de grote vlakken. Daarna heb ik dat soort stukken ook alleen gedaan. Op de ladder de stukjes tegen het plafond, met mijn hoofd tegen het plafond zodat ik het goed kon zien.

Verven vergt concentratie en vertrouwen en vooral – en dat ontbreekt vaak – de moed om te beginnen. Er zullen spetters vallen, maar die kunnen we opruimen. Er zullen misschien dingen overgeslagen worden… Maar gelukkig waren er wat ogen die meekeken als het niet helemaal vlekkeloos verliep.

Vlekken, die waren er in overvloed. Op de vloer, de deurpost, en ja natuurlijk, mijn neus was ook wit.

Nu het donker is, de boel is opgeruimd, ik gedoucht heb en we de nieuwe (nep) Philipslamp met kleurtjes aan hebben gezet, ziet het huis er opgefrist en nieuw uit. En zo voel ik me eigenlijk ook! Fris en vol vertrouwen dat er overal mogelijkheden liggen om te benutten.

Verven voor mensen die beter kunnen zien dan ik? Verven is voor mensen die er zin in hebben. Of heel cliché: Iedereen kan schilderen!

Comments 2

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *